2020.17.2. Ispod mosta... Plaža! Sajam nezavisnog izdavaštva i autonomne domaće radinosti.

AKAB Okretnica (Beograd), ispod Pančevačkog mosta, subota, 22. februar 2020. Sajam 15–22h, svirka od 23h.

Prva najava AKAB Okretnica, sa programom i spiskom izlagača:
https://www.facebook.com/events/497343454306220/

Isto, na stranici kolektiva Antipolitika:
https://antipolitika.noblogs.org/post/2020/02/08/antipolitika-na-sajmu-ispod-mosta-plaza-u-beogradu/

Nezvanična najava iz Žurnala anarhije/ blok 45, od 16. 02. 2020:
https://groups.google.com/forum/#!topic/blok45/w3X4CSdgTSI

2020.1.1. ASK

Šesnaesti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 17. do 19. 4. 2020. u AKC Medika, Pierottijeva 11.

Sve vijesti...

20. 2. 2018. ASK

Četrnaesti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 6. do 8. 4. 2018. u AKC Medika, Pierottijeva 11

16. 1. 2017. Nastavlja se digitalizacija klasika anarhizma:

21.1.2016. Objavljen je novi torrent sa svim tekstovima Anarhističke biblioteke. Osim ove biblioteke, u torrentu se mogu naći cijele biblioteke na engleskom, ruskom, švedskom, njemačkom, finskom, makedonskom i španjolskom jeziku.

3.11.2015. – Jučer se održalo 3. ročište u kaznenom postupku kriminalizacije protesta iz 2013. u Rijeci. Sljedeće ročište zakazano je za 25.01.2016. u 9h na kojemu izlažu još dva nova svjedoka obrane, te sudsko-medicinski vještak koji je utvrdio „tešku fizičku ozljedu” kod policajca. Više informacija ovdje i u 4. broju anarhističkog glasila iz Rijeke #Društvo otpora

ljeto 2015. – Izašao je drugi broj anarhističkog glasnika „Molotov”, a u njemu vrele letnje teme: „Uvodnik – Anarhistička solidarnost”, „Grčka – Pobeda levice na izborima i neizbežan put od obećanih promena do patriotskog pragmatizma”, „Omogućavanje uživanje – intervju za članom Banathardkor kolektiva koji se nalazi na robiji u S. Mitrovici”, TEMA BROJA – „PROSTITUCIJA, iskustvo seksualnog holokausta”, „Anarhija all over Baščaršija – Gavrilo Princip i Mlada Bosna na Vidovdan 2015”, „Žrtve morala – Ema Goldman”, „Poziv BG anarhistima II – Važnost autonomnih prostora”, „Šta je anarhizam? – Aleksandar Berkman (najava novog izdanja KKUSIUSK)”. Cena: donacija. On line izdanje: Molotov br.2. Svi zainteresovani za distribuciju, promociju, benefite i sve ostalo oko časopisa neka se jave na kkusiusk (at) gmail.com. Poziv za sve vidove podrške i saradnju i dalje važi!

mart 2015. – Iz štampe je upravo izašao dugonajavljivani, premijerni broj anarhističkog glasnika „Molotov”, a u njemu između ostalog: „Sirija i mogućnost društvene revolucije u Kobaneu”, „Intervju s Nikosom Maziotisom, veteranom Revolucionarne borbe”, „Femicid – ubistvo žena zato što su žene”, „Koko Lepo – autonomni dečji vrtić iz Beograda”, „Mladost i regresija u infantilnom društvu” – Džon Zerzan, „Teror-histerija pred vratima Hrvatske”, „Crna kuhinja – poezija” itd. Svi zainteresovani za časopis i njegovu distribuciju neka se jave u inbox. Šerujte ukoliko znate o očemu je reč i volite podržati. Inače „Molotov” je besplatan, ali su donacije poželjne za one koji to mogu da si priušte. Neizmerno hvala svima koji uzimaju učešće u stvaranju „Molotova” i pomažu nam da raspaljujemo i održavamo vatru slobodne misli i reči! p.s. Apropo naše glavne teme, femicida: samo u 2014. godine, u Srbiji je od partnerskog nasilja ubijeno 27 žena. Samo za vreme rada na prvom broju „Molotova” (januar-mart) taj broj je uvećan za 5 novih žrtava. SREĆAN 8. MART! kkusiusk (at) gmail.com

10.-12.04.2015.11. Anarhistički sajam knjiga, Zagrebački plesni centar, Ilica 10, Zagreb. Više detalja o ovogodišnjem sajmu uskoro u progamu.

27.02.2015.INFOSHOP „FURIJA”, 20 sati, (Višnjička 76, Beograd): Diskusija: Anarhizam i sindikalizam u Srbiji 1904–1912. – Istorija lokalnog anarhističkog pokreta, kao i anarhističkih uticaja u radničkom i socijalističkom pokretu, najvećem broju ljudi je potpuno nepoznata, uključivši tu i većinu lokalnih anarhista/kinja. Ipak, ova istorija je veoma interesantna, sadržajnija i borbenija nego što je to do sada prikazivano u objavljenim istraživanjima o istoriji socijalističkog i radničkog pokreta. Od esecijalne važnosti je da upoznamo istoriju našeg pokreta: bez obzira na očigledne i drastične diskontinuitete koji obeležavaju razvoj anarhizma u našoj sredini od doba Prve internacionale do današnjih dana, postoje i brojni razlozi zbog kojih bi ove različite periode trebalo sagledati iz današnje perspektive i tako ih naknadno povezati i uporediti, doprinoseći time razvoju samosvesnijeg pokreta. Ovom prilikom ćemo se posebno osvrnuti na period verovatno najizraženijeg prisustva anarhističkih i revolucionarno sindikalističkih ideja u našoj sredini. Uzećemo u obzir i teorijski razvoj anarhizma kao i praksu zasnovanu na anarhističkim principima. Na konretnim primerima grupa koje su delovale od 1904. do 1912. u Srbiji (posebno u Beogradu) razmotrićemo teorijski koncept “široke anarhističke tradicije” po kojem se kao delom istorije anarhističke antipolitike mogu smatrati i grupe i tendecije koje sebe nisu eksplicitno i otvoreno vezivale za ovu tradiciju, ali koje dele neke objektivne karakteristike sa anarhistima, posebno onima koji su sindikalistički orijentisani.

KKUSIUSK: Pozivno pismo za podršku i sudelovanje u pokretanju novog anarhističkog glasila „MOLOTOV” – Najnasilniji element u društvu jest neznanje. Dragi prijatelji, KKUSIUSK – proizvodni pogon Babušnica, za zimu 2014., najavljuje pokretanje novog anarhističkog glasnika, čije je radikalno ime „Molotov”. List će izlaziti kvartalno, na svaka tri meseca. U njemu ćete pisati i čitati o temama koje nekad zovemo imenom feminizma, a nekad antifašizma; nekad ateizma, a nekada antikapitalizma; nekad (eko)terorizma, a nekad antirasizma; nekad alterglobalizma, a nekad bioregionalizma, rečju – imenom anarhizma, čiji tradicionalni borbeni koktel Molotv upravo treba da odslikava svu raznolikost trenutno prisutnih ideoloških škola koje spravljamo u kompaktnu zapaljivu literarnu smesu, sipajuću je u staklenu bocu na kojoj ipak stoji veliko zaokruženo A. Zna se što nam je dalje činiti sa tim. Katkad će to biti u formi intervjua sa aktivnim slobodarskim borcima ili analize gorućih društvenih problema, katkad u formi priča iz slobodarske istorije, a katkad u formi savremene poezije i proze. Nemojte se zanositi i računati na novinarsku objektivnost, niti na spisateljsku ili političku korektnost stavova iznesenih u listu, jer ih neće biti. „Molotov” treba da bude mesto gde svaki svestran pojedinac može da se oseća ugodno i slobodno u svojoj ulozi angaživanog saradnika lista, ili njegovog čitalaoca – pojedinac koji aktivno i odgovorno promišlja aktuelnu stvarnost i svoju ulogu u društvu i habitatu. Autoritarnim personama savetujemo da nas zaobiđu, u širokom luku. Pozivamo vas ovim putem da uzmete aktivno učešće u kreiranju sadržinskog i vizuelnog identiteta ove publikacije kroz Vaše priloge, tekstove, pesme, ilustracije i svaki drugi vid kreativnog izražavanja. Možete biti naš saradnik, urednik, lektor, ilustrator, distributer, šta god Vam mašta dopusti. Jedini uslov jeste da ne budete zatucani i dogmatični u svom izrazu, kao što smo i napomenuli koji red više. Glavna, ali svakako ne i jedina tema prvog broja biće femicid. Sve ostale i buduće teme nameću se same od sebe. Do skorog čitanja! Javite se! Podržite! Bez gospodara i bez boga! Mile od Umu, 07. XII 2014.

Književna Konfekcija USIUSK (“posvećen prevođenju, objavljivanju i promociji knjiga i eseja iz sveta anarhizma i nihilizma, što potonje ne čini nužno i uvek našim ideološkim odrednicama”) objavila titlove dokumentarnih filmova „Živeti utopiju” (o Španskoj revoluciji) i „Emma Goldman” te dokumentarne drame „Sako i Vanzeti”. Za više informacija: lager KKUSIUSK-a

05.11.2014.INFOSHOP „FURIJA”: 19 sati (Višnjička 76, Beograd): Diskusija: Borbe protiv džentrifikacije u San Francisku

25.10.2014.INFOSHOP „FURIJA”: 19 sati (Višnjička 76, Beograd): Diskusija: Antimilitarizam i antiratne inicijative u bivšoj Jugoslaviji i Grčkoj. Posle diskusije: Otvoreni Mikrofoni u epizodi – Moje oružije mikrofon + Koncert – Street Eaters (US) & Drugo Lice.

8. Balkanski anarhistički sajam knjiga održava se 5. i 6. rujna 2014. u Mostaru u OKC Abrašević, zajedno s 5. Antifa festivalom. Sajam se održava pod naslovom „Preko zidova nacionalizma”. Program i ostale detalje sajma pogledajte na http://bask2014.wordpress.com

Anarhija/Blok 45 i Bubašvaba Pres objavili nove buklete o berlinskoj dadi: „Hana Hoech. DADA 1917–1925. Razgovor s Edouardom Roditijem (1959)”, „Što je dadaizam i koji su njegovi ciljevi u Nemačkoj?”, Richard Huelsenbeck „Dadaistički Manifest (1918)”, Raoul Hausmann (Dadasophe) „Povratak objektivnosti u umetnost”, prilog za Hilzebekov Dada almanah iz 1920. Za ova i ostala izdanja pogledaj Letnji žurnal i anarhija-blok45.

11.07.2014INFOSHOP „ISKRA”: 20 sati (Knjigozemska, R.K. Jeretova 5, Zadar), Radionica uveza knjiga — Pridružite nam se u petak na radionici uveza knjiga. Ena Jurov će nas naučiti raditi nekoliko vrsta jednostavnog uveza šivanjem, bez lijepljenja. Pribor i materijali su osigurani, ali slobodno donesite razne papire i kartone koje želite uvezati. Vidimo se u ugodnom društvu čarobne Knjigozemske!

13. broj „ISPOD PLOČNIKA”: besplatni anarhistički povremenik koji se u ovom broju, između ostalog, bavi samim konceptom i kritikom braka, zakona i borbe za prava, te nizom drugih tema. „Ispod pločnika” već osam godina dovodi u pitanje normalnost koja nam je nametnuta pa se tako u ovom broju bavi brakom, zakonima, pravima, nacionalizmom i pitanjem vlasti, temama koje su sastavni dio te normalnosti. U pokušaju da svaki dio našeg života bude reguliran, ne sudjeluju samo institucije sistema, već i njegovi više ili manje glasni pomagači, koji zahtjevaju više regulacije i kontrole. Brak je tako nedavno postao najpoželjnija institucija jer sa svih strana su se javili njegovi zagovrnici/e, dok je izostala gotovo svaka kritika tog institucionaliziranog međuljudskog odnosa. Važan prilog kritici borbe kroz sistem daju i tekstovi Meše Selimovića O vlasti, koji govori o tome da ne postoji dobra vlast, niti dobri vladari. Kao dodatak tome, Emma Goldman u svom tekstu Žensko pravo glasa, govori o besmislenoj borbi za pravo na izbor vlastitih diktatora. Novi broj donosi i drugi dio istraživanja naslovljenog Pucnji atentatora, koji govori o ranim primjerima propagande djelom u regiji, a tema drugog dijela Luka Jukić, koji je izvršio neuspjeli atentat na komesara Cuvaja. Osim toga, kao još jedan mali prilog povijesti anarhizma, ovaj broj donosi i kratku antibiografiju B Travena, poznatog i dugo anonimnog književnika, čija djela odražavaju njegove anarhsitičke ideje. Ispod pločnika je moguće nabaviti u knjižarama, infoshopovima, klubovima, kafićima... i tamo gdje ga sami odnesete! Sve tekstove možete čitati online ili skinuti cijeli broj kao pdf.

Kolektiv BUREVESNIK objavio knjigu: SILVIA FEDERIČI, Kaliban i veštica. Žene, telo i prvobitna akumulacija. Distribucija: kontakt@burevesnik.net

Anarhija/Blok 45 objavila „besplatno izdanje za ličnu i komunalnu upotrebu”: MARŠAL SALINS, Zapadnjačka iluzija o ljudskoj prirodi (sa osvrtom na dugu historiju hijerarhije, jednakosti i sublimacije anarhije na Zapadu i uporednim zapažanjima o drugačijim shvatanjima ljudskog stanja). Za više informacija: anarhija-blok45

Književna Konfekcija USIUSK (“posvećen prevođenju, objavljivanju i promociji knjiga i eseja iz sveta anarhizma i nihilizma, što potonje ne čini nužno i uvek našim ideološkim odrednicama”) objavila dva nova naslova: Pet sestara — Žene protiv cara i Crna Devica — Memoari Luiz Mišel. Za više informacija KKUSIUSK 17. maj 2014. — INFOSHOP “FURIJA”: 19 sati, Predstavljanje izdavačke inicijative KKUSIUSK i diskusija / 21 sat, Benefit party za USIUSK “Vratili su se! DJ Sara Sudaka i DJ S.Timov. Domaća podrška DJ Disco Drvoseča”

KKUSIUSK je piratska izdavačka antiutopija posvećena prevođenju,objavljivanju i širenju zaboravljenih pisanija iz istorije anarhizma i nihilizma. Od Džona Banjana i engleskih Kopača do Pariske komune, od ruskog nihilizma do Španskog građanskog rata, tražimo i nalazimo pojedince koji nas inspirišu u borbi za Cilj. Knjige o njima nisu samo izgovor ili poziv na otpor i prkos, već možda jedina solidna polazišna osnova za zdraviju komunikaciju, solidarnost i saradnju u svetu gde rad onesposobljava, obrazovanje zatupljuje, a ljudi se otuđuju. Radi se o DIY izdavačkoj delatnosti, što između ostalog znači da se za štampanje knjiga novac prikuplja putem ličnih donacija. Takođe, novac od prodaje knjiga ulaže se u nove naslove, i tako u krug. Sve to funkcioniše po principima uzajamne pomoći. A pošto je knjiga čovekova najbolja drugarica, odlučili smo da prikupljanjem priloga podržimo izdavačku delatnost naših prijatelja iz KKUSIUSK. Infoshop “Furija” (InexFilm, Višnjička 76, Beograd)

Od 1. maja 2014, na svoj treći rođendan, KKUSIUSK počinje sa zvaničnom distribucijom anarhističke literature na srpskohrvatskom. Osim svoja tri izdanja, u ponudi imamo i knjige koje smo ranije prevodili za druge izdavače, kao i veći broj naslova prijatelja i prijateljica iz drugih srodnih izdavačkih kuća – sveukupno, nekih petnaestak sjajnih dela. Čekirajte link, pa pronađite nešto za sebe ili svoje bližnje. Zainteresovani za ova izdanja mogu da se jave u inbox ili na e-mail adresu sa sajta. Protiv države i crkve, u korist slobode! kkusiusk.com

04.- 06.04.2014 . — 10. ANARHISTIČKI SAJAM KNJIGA — ZAGREB (Zagrebački plesni centar, Ilica 10)

26.02.2014 „Na oltarima demokratske inkvizicije”, tekst objavljen na Anarhističkoj Biblioteci, je poziv na međunarodnu solidarnu aktivnost, 14–25. mart 2014., prije presude protiv drugova Freddyja, Marcela i Juana u slučaju „Security”, koji se nalaze u čileanskom zatvoru. Svaki potpis solidarnosti i oblik distribucije teksta je dobrodošao. jornadadeagitacionysolidaridadporelcasosecurity.wordpress.com

17.02.2014. Objavljujemo ovu vijest na stranicama Anarhističke Biblioteke pošto je tokom ASK-a 2013. sakupljena pomoć za Elisu i Stefana, u pritvoru povodom talijanske represivne „Operacije Odlučnost”.

13. juna 2012. je, pod imenom „Operacija Odlučnost”, izvršeno više od četrdeset pretresa i izdano 8 naloga za pritvor anarhista u Italiji (Katia, Sergio, Alessandro, Giuseppe, Paola, Giulia, Stefano i Elisa) i 2 u inozemstvu (Marco Camenisch, već 23 godine zatvorenik u Švicarskoj, i Gabriel Pombo da Silva, već 29 godina u zatvoru, danas u Španjolskoj). Optuženi su po čl.280bis, 270bis i 302 („atentat”, „subverzivno udruženje” i „poticanje”, a sve u svrhu terorizma, no optužbe nisu za sve iste, premda ih povezuje čl.270bis, odnosno udruženje u svrhu terorizma), mada se svih osam drugova danas više ne nalazi u zatvoru. Od prošle godine čak dva tužilaštva vode istragu protiv ovih opasnih „terorista”. Optuženičku kulu od karata pokrenula je javna tužiteljica Comodi u gradu Perugia, koju je dijelom naslijedila javna tužiteljica Pradella u Milanu.

U augustu 2012. Stefano i Elisa (Culmine blog) su dobili nalog za otpuštanje iz zatvora, ali im ipak nije dozvoljeno da napuste isti jer je istovremeno ista tužiteljica Comodi izdala još jedan nalog za hapšenje, koja je u nedostatku drugih razloga improvizirala „opasnost bijega” kako bi opravdala drugo hapšenje u roku od mjesec i po dana. Kreće se iz početka i u septembru, pri preispitivanju, tužilaštvo u Perugi izjavljuje da slučaj nije u njihovoj teritorijalnoj nadležnosti pa ga preuzima Milano. U decembru 2012., pri kasaciji, je i službeno potvrđena teritorijalna nenadležnost tužilaštva u Perugi te su Giuseppe, Sergio i Katia smjesta otpušteni iz zatvora bez ikakvih mjera zabrane. Od tog trenutka izgleda da dva tužilaštva počinju voditi odvojene živote: Katia, Sergio, Giuseppe, Stefano i Elisa prelaze pod istragu milanskog tužilaštva, dok Alessandro, Paola i Giulia su i dalje pod istragom tužilaštva u Perugi, uz jedan detalj: Alessandro (iz nama nepoznatih razloga, ali koje uopće ne želimo ni razumjeti, zato što nas ne zanima ulaziti u labirinte zakona) se nalazi „pod” obije istrage. Između februara i marta 2013. Paoli i Giuliji je odobren kućni pritvor, do 13. juna 2013., kada su oslobođene bez mjera zabrane, točno godinu dana nakon pritvora. Istog dana su Alessandro i Giuseppe otpušteni iz zatvora, međutim uz zabranu izlaska iz zemlje, obavezu prebivališta i dvaput dnevno (!!!) javljanje u policijsku postaju. Istim mjerama su podvrgnuti Stefano i Elisa, otpušteni 7. septembra, i Sergio, otpušten 20. decembra 2013. Dakle, danas se još 4 druga i 1 drugarica nalaze pod ovim teškim mjerama. 17. januara 2014. odvilo se u Perugi, nakon više odgoda, preliminarno ročište za Alessandra, Paolu i Giuliju: „oslobođeni optužbe po čl.270bis”! No, ostaju optužbe za nanesene štete s otežavajućom okolnosti terorizma. Nažalost, mjere zabrane za Alessandra ostaju iste pošto se nalazi i pod istragom milanskog tužilaštva, koje čak ni nakon više od tri godine nije još zatvorilo preliminarnu istragu.

Marcova i Gabrielova situacija još nije potpuno jasna da bi mogli pružiti točne vijesti. Kroz proteklu godinu i po dana Marco nije dobio nikakav nalog za hapšenje, a njegovo ime se pojavljuje „samo” u izvornom nalogu za pritvor. Gabriela pak nisu zaboravili podsjetiti na njegov „dug” prema talijanskoj „pravdi”, ali ni Njemačka (u čijem se zatvoru nalazio tokom ove represivne operacije) ni Španjolska nisu nikada odobrile njegovo izručenje Italiji, unatoč izričitom zahtjevu.

Elisa di Bernardo

18.11.2013. Hrvatski fašisti napali prostor infoshopa Iskra u Zadru. Anarhistička Biblioteka šalje svu svoju solidarnost zadarskim drugovima. Smrt fašizmu i demokraciji!

7.9.2013. „Ne mogu niti izraziti kako se osjećam znajući da su drugovi pokušali sakupiti novac za moju operaciju. Želim se svima zahvaliti iz dubine srca. Veoma sam zahvalan svakome tko mi je pomogao. Do sada sam se već podvrgnuo jednoj operaciji, i očekujem posljednju u septembru.” Panagiotis Argirou — Dikastiki Filaky Korydaloy — A’ Pteriga T.K. 18110 Korydallos — Atena — Grčka

7.9.2013. Elisa Di Bernardo i Stefano Gabriele Fosco, urednici bloga „Culmine, uhapšeni povodom operacije „Ardire” [Odlučnost], danas su otpušteni iz zatvora, uz restrikcije koje trenutno nisu poznate u detaljima (za daljnje vijesti sh-contrainfo.espiv.net).

2.6.2013. Član Zavera Vatrenih Ćelija (Conspiracy of Cells of Fire), koji se nalazi u grčkom zatvoru, će ubrzo trebati da se podvrgne još jednoj specijalnoj operaciji i liječničkom tretmanu. Zato je potrebna široko prikupljanje pomoći u narednom razdoblju. Pozivamo sve anarhiste na SOLIDARNOST diljem svijeta da pomognu našem drugu pokriti liječničke troškove. Anarhisti koji žele poslati financijsku potporu mogu kontaktirati i Grupu solidarnosti sa Revolucionarnom Organizacijom ZVĆ, u Ateni, na sal.spf[at]gmail.com. Ili Anarhističku biblioteku na erika[at]theanarchistlibrary.org

09.05.2013. „Zahvaljujemo drugovima i drugaricama koji su sudjelovali na Anarhističkom sajmu knjiga u Zagrebu. Lijepo je znati da postoje solidarni drugovi, nadasve kad se nalaziš zatvoren u zatvoru zatvora. Pobunjenički pozdrav” Stefano i Elisa

15.04.2013. Hvala svima koji su na ovogodišnjem ASK-u ostavili doprinos za pomoć anarhistima u zatvoru. Sakupljeni novac je poslan drugovima talijanskog anarhističkog bloga culmine.noblog.org, Elisi i Stefanu

Elisa Di Bernardo, CC Rebibbia Femminile, Via Bartolo Longo 92, 00156 Roma, Italy

Stefano Gabriele Fosco, CC di Ferrara, Via Arginone 327, 44122 Ferrara, Italy

05.04.-07.04.2013. 9. Anarhistički sajam knjiga — Zagreb (više o ovogodišnjem sajmu pogledaj u Programu)

14.03.2013. Objavljen je 12. broj časopisa Ispod pločnika

02.03.2013. Operacija Ixodidae, Italija — Sud u Trentu je 27. veljače odbacio optužbe za „zločinačko udruženje u svrhu terorizma”. Javni tužitelj je tražio od 3 do 5 godina zatvora, ali se krhka kula od karata urušila. Zato je i Massimo Passamani oslobođen kazne kućnog pritvora. Dan kasnije oslobođen je i drugog kućnog pritvora (na koji ga je osudio sud u Torinu zbog napada na televizijsku ekipu, 29. siječnja 2012., u toku NO TAV borbe protiv izgradnje željeznice za superbrzi vlak), i tako se nakon šest mjeseci ponovno vraća na „slobodu” i u borbe... (ah, naravno, kao i mnogim drugima zabranjen mu je pristup „mjestu zločina”, to jest Val Susi, žarištu NO TAV sukoba).

27.01.2013. ZA CRNI FEBRUAR

8.10.2012. Operacija Ixodidea: Massimo u kućnom pritvoru i Daniela slobodna

27.8.2012 Još jedna represivna operacija u Italiji

U zoru 27. avgusta 2012. nastavlja se ljetna represivna operacija protiv anarhističkog pokreta. Trenutno raspolažemo samo s informacijom da su 43 osobe pod istragom za subverzivno udruživanje i da su izvršeni brojni pretresi u gradovima Trento i Rovereto. Jednoj je anarhistici, Danieli, izrečen kućni pritvor, dok je anarhist Massimo priveden u zatvor kraj Udina:

Massimo Passamani
Carcere San Michele
strada Casale 50/A
15122 Alessandria
Italija

Solidarnost s drugovima i drugaricama pod istragom i pretresima!

3.7.2012. Prvi prijevod francuskog individualista, Zo d’Axa

20.6.2012. Solidarnost sa drugovima pogođenim policijskom operacijom „Ardire“ (Operacija „Odlučnost“)

U engleskoj sekciji Biblioteke, The Anarchist Library, objavljeno je saopštenje povodom najnovijeg talasa hapšenja i proganjanja anarhista u Italiji. Ovo je prevod tog saopštenja:

Ovde u Biblioteci obično ne objavljujemo ovakva saopštenja i kominikee, pre svega zato što ima mnogo drugih mesta i načina na koje se može pokazati solidarnost. Ipak, želimo da izrazimo našu BEZUSLOVNU solidarnost sa drugovima pogođenim represijom u Italiji i drugim zemljama, koja je usledila posle oružanog napada na Adinolfija.

Zgađeni smo ponašanjem raznih organizacija koje su se distancirale od onih „nasilnih“ i koje su u medijima započele kampanju „pranja“ svojih dragocenih akronima i dragocenih ideologija.

Nepotrebno je reći, zgađeni smo ponašanjem države koja je započela još jedan lov na „zle” anarhiste.

(kraj saopštenja, potpisi)

Napomena: Za više informacija, pogledajte vesti na Contra Info ili 325 No State, odnosno ključne pojmove: Roberto Adinolfi, Ansaldo Nucleare, Operazione Ardire/ Operation Boldness, kao i tekst Venone Q, Skandalozna razmišljanja: Nekoliko beleški o građanskom anarhizmu

03.6.2012. Objavljen je torrent, sa svim tekstovima koji su u poslednje tri godine uneti u Anarhističku biblioteku, na engleskom, ruskom, finskom i srpskohrvatskom jeziku, zaključno sa 25.5.2012. Videti The Anarchist Library.

26.5.2012. Prvi prijevod francuskog ilegalizma

Posljednji unosi

Loading...