21.1.2016. Objavljen je novi torrent sa svim tekstovima Anarhističke biblioteke. Osim ove biblioteke, u torrentu se mogu naći cijele biblioteke na engleskom, ruskom, švedskom, njemačkom, finskom, makedonskom i španjolskom jeziku.

3.11.2015. – Jučer se održalo 3. ročište u kaznenom postupku kriminalizacije protesta iz 2013. u Rijeci. Sljedeće ročište zakazano je za 25.01.2016. u 9h na kojemu izlažu još dva nova svjedoka obrane, te sudsko-medicinski vještak koji je utvrdio „tešku fizičku ozljedu” kod policajca. Više informacija ovdje i u 4. broju anarhističkog glasila iz Rijeke #Društvo otpora

ljeto 2015. – Izašao je drugi broj anarhističkog glasnika „Molotov”, a u njemu vrele letnje teme: „Uvodnik – Anarhistička solidarnost”, „Grčka – Pobeda levice na izborima i neizbežan put od obećanih promena do patriotskog pragmatizma”, „Omogućavanje uživanje – intervju za članom Banathardkor kolektiva koji se nalazi na robiji u S. Mitrovici”, TEMA BROJA – „PROSTITUCIJA, iskustvo seksualnog holokausta”, „Anarhija all over Baščaršija – Gavrilo Princip i Mlada Bosna na Vidovdan 2015”, „Žrtve morala – Ema Goldman”, „Poziv BG anarhistima II – Važnost autonomnih prostora”, „Šta je anarhizam? – Aleksandar Berkman (najava novog izdanja KKUSIUSK)”. Cena: donacija. On line izdanje: Molotov br.2. Svi zainteresovani za distribuciju, promociju, benefite i sve ostalo oko časopisa neka se jave na kkusiusk (at) gmail.com. Poziv za sve vidove podrške i saradnju i dalje važi!

mart 2015. – Iz štampe je upravo izašao dugonajavljivani, premijerni broj anarhističkog glasnika „Molotov”, a u njemu između ostalog: „Sirija i mogućnost društvene revolucije u Kobaneu”, „Intervju s Nikosom Maziotisom, veteranom Revolucionarne borbe”, „Femicid – ubistvo žena zato što su žene”, „Koko Lepo – autonomni dečji vrtić iz Beograda”, „Mladost i regresija u infantilnom društvu” – Džon Zerzan, „Teror-histerija pred vratima Hrvatske”, „Crna kuhinja – poezija” itd. Svi zainteresovani za časopis i njegovu distribuciju neka se jave u inbox. Šerujte ukoliko znate o očemu je reč i volite podržati. Inače „Molotov” je besplatan, ali su donacije poželjne za one koji to mogu da si priušte. Neizmerno hvala svima koji uzimaju učešće u stvaranju „Molotova” i pomažu nam da raspaljujemo i održavamo vatru slobodne misli i reči! p.s. Apropo naše glavne teme, femicida: samo u 2014. godine, u Srbiji je od partnerskog nasilja ubijeno 27 žena. Samo za vreme rada na prvom broju „Molotova” (januar-mart) taj broj je uvećan za 5 novih žrtava. SREĆAN 8. MART! kkusiusk (at) gmail.com

10.-12.04.2015.11. Anarhistički sajam knjiga, Zagrebački plesni centar, Ilica 10, Zagreb. Više detalja o ovogodišnjem sajmu uskoro u progamu.

27.02.2015.INFOSHOP „FURIJA”, 20 sati, (Višnjička 76, Beograd): Diskusija: Anarhizam i sindikalizam u Srbiji 1904–1912. – Istorija lokalnog anarhističkog pokreta, kao i anarhističkih uticaja u radničkom i socijalističkom pokretu, najvećem broju ljudi je potpuno nepoznata, uključivši tu i većinu lokalnih anarhista/kinja. Ipak, ova istorija je veoma interesantna, sadržajnija i borbenija nego što je to do sada prikazivano u objavljenim istraživanjima o istoriji socijalističkog i radničkog pokreta. Od esecijalne važnosti je da upoznamo istoriju našeg pokreta: bez obzira na očigledne i drastične diskontinuitete koji obeležavaju razvoj anarhizma u našoj sredini od doba Prve internacionale do današnjih dana, postoje i brojni razlozi zbog kojih bi ove različite periode trebalo sagledati iz današnje perspektive i tako ih naknadno povezati i uporediti, doprinoseći time razvoju samosvesnijeg pokreta. Ovom prilikom ćemo se posebno osvrnuti na period verovatno najizraženijeg prisustva anarhističkih i revolucionarno sindikalističkih ideja u našoj sredini. Uzećemo u obzir i teorijski razvoj anarhizma kao i praksu zasnovanu na anarhističkim principima. Na konretnim primerima grupa koje su delovale od 1904. do 1912. u Srbiji (posebno u Beogradu) razmotrićemo teorijski koncept “široke anarhističke tradicije” po kojem se kao delom istorije anarhističke antipolitike mogu smatrati i grupe i tendecije koje sebe nisu eksplicitno i otvoreno vezivale za ovu tradiciju, ali koje dele neke objektivne karakteristike sa anarhistima, posebno onima koji su sindikalistički orijentisani.

Sve vijesti...

{{COMMENT: ; kraj fajla END_COMMENT}}:

Poslednji unosi

Loading...